Darba tabele Būvniecība

Pirkstu nospiedumu nolasītājs – noderīgs palīgs katrā uzņēmumā

Lielākai daļai no mums pirkstu nospiedumu nolasītājs asociējas ar Holivudas fantastikas filmām, kur galvenais varonis ieiet stingri apsargātā celtnē, iziet šķietami sarežģīto reģistrācijas procesu, un tikai pēc tam saņem atļauju ieiet ēkā.

Daudzi cilvēki, tostarp arī uzņēmumu vadītāji, nespēj iedomāties, ka šo sistēmu varētu arī izmantot, lai vienkāršotu darba laika uzskaites procesu.

Pirkstu nospiedumu nolasītāja pielietošanas veidi

Pirkstu nospiedumu nolasītājs ir jauns un efektīvs veids, kā uzraudzīt darbinieku darbu vai darba laiku. Biometriju galvenokārt izmanto, lai identificētu darbiniekus, pārbaudītu informāciju par viņu ierašanos un aiziešanu, kā arī, lai uzraudzītu darbinieku produktivitāti. Katru gadu ir arvien vairāk uzņēmumu, kas vēlas vienkāršot darba laika uzskaiti savā uzņēmumā un atbrīvoties no neērtajiem papīra dokumentiem un Excel tabulām, vienlaikus padarot darba laika uzskaiti digitālāku.

Atgriežoties pie dažādiem reģistrācijas veidiem, visizplatītākais no tiem ir pirkstu nospiedumi. Šeit parādās arī tautas valodā izmantotais vārds “pirkstu nospiedumu ierīce” jeb oficiāli sauktā “biometriskā ierīce”.

Biometrijas tehnoloģija ir pastāvējusi jau vairākus gadus, taču nozīmīgus sasniegumus ir tā guvusi tikai tagad, kad tika izstrādāta uzņēmumu lietošanai. Rodas arvien vairāk uzņēmumu, kas saskata šīs tehnoloģijas pilno potenciālu un ir sākuši to pielietot savā uzņēmumā.

Kā galvenie ieguvumi bieži tiek minēti:

  • darba vides disciplīnas pieaugums;
  • finanšu ietaupījumi, pateicoties precīzai darba laika uzskaitei;
  • informācija reāllaikā par darbinieku ierašanos un aiziešanu;
  • ar darba laika uzskaites tabelēm saistīto papīra dokumentu administrācijas likvidēšana;
  • automatizēta darba laika uzskaite.

Kādas tehnoloģijas tiek izmantotas biometriskajā ierīce?

Biometrisko ierīču galvenais uzdevums ir apkopot unikālos datus darbinieku identificēšanai, kad viņi reģistrē savu darba laiku. Pieejamas vairākas ierīces, ar kuru palīdzību tiek ievākti dažādi dati (piemēram, acs varavīksnenes attēls, balss, sejas attēls vai pirkstu nospiedumi).

Kā darbojas pirkstu nospiedumu nolasītājs?

Darba laika reģistrēšana ar pirkstu nospiedumu nolasītāju ir vienkāršs process, kas aizņem daudz mazāk laika nekā darba laika uzskaites tabeles aizpildīšana.

Persona novieto pirkstu uz fotoelementa, kas noskenē viņu pirkstu nospieduma konkrētos punktus, kā arī salīdzina to ar sistēmā pieejamo pirkstu nospiedumu.

Katra pirkstu nospieduma īpašās iezīmes tiek saglabātas šifrētā formā kā biometriskā atslēga. Citiem vārdiem sakot, faktiskais pirkstu nospieduma attēls netiek saglabāts, bet saglabāta tiek tikai ciparu rinda kā binārais kods, ko izmanto kontroles nolūkos.

Neviens nevar nokopēt datu bāzē saglabātos pirkstu nospiedumus, lai izmantotu tos nelikumīgi.

Tā rezultātā darbinieku pirkstu nospiedumi kļūst par unikālu marķieri darbinieku identificēšanai, kad viņi mēģina reģistrēt savu darba laiku, izmantojot biometrisko ierīci.

Privātums un drošība

Drošība un datu aizsardzība ir divas ļoti svarīgas tēmas, kas ir aktuālas un kuras nedrīkst ignorēt.

Personām, kas savu darba laiku reģistrē pirkstu nospiedumu ierīcē, noteikti nav jāuztraucas par drošības apdraudējumiem. Kā mēs jau zinām, šādas sistēmas neuzglabā cilvēku pirkstu nospiedumus, bet gan ģenerē bināro kodu ar pirkstu nospieduma īpatnībām un nosūta šo kodu uz programmatūru.

Mēs apspriedām šo situāciju ar Datu aizsardzības inspekciju. Viņu nostāja bija konkrēta un skaidra – tā kā saglabātais kods, kas ir ģenerēts, pamatojoties uz biometrisko nospiedumu, nav uzskatāms par konfidenciālu informāciju, tad darba devējs šos datus var vākt bez jebkādas personu rakstiskas piekrišanas.

Balstoties uz gadiem ilgu pieredzi, mēs droši varam apgalvot, ka pirkstu nospiedumu nolasītāji ir arvien vairāk izplatīta parādība Igaunijas darba tirgū, kā arī nozīmīgs palīgs uzņēmuma ikdienas darbībā.

Sazinieties ar mums, lai ieplānotu 15 minūšu ievadu.