Darba tabele

20 nepamanāmi veidi, kā darbinieki zog darba laiku (2. daļa)

Laika zagšana ārpus biroja

10 Viltus/izlaistas mācības

Daudzi uzņēmumi, īpaši tie ar biroja veida darbiem, cenšas attīstīt un apmācīt savu darbaspēku. Darbiniekus mudina meklēt kursus un iespējas mācīties. Taču tas dod iespēju darbiniekiem pieteikties neīstos kursos vai daļēji vai pilnībā izlaist īstos kursus. Turklāt šādi var tikt izšķiests ne tikai laiks, bet arī nauda, ja darbinieks piesakās maksas kursos.

11 Lēna braukšana

Pārsteidzoši, cik ilgi var aizņem nokļūšana no punkta A punktā B, ja darbinieks vēlas slinkot. Tas var notikt ar darbiniekiem, kuri veic iepirkumus un/ vai satiekas ar klientiem. Sanāksmes aizņēma vairāk laika, veikalos bija garas rindas, ceļā bija sastrēgumi… un vēl daudz kas cits. Bet, ja 10km garā ceļā tiek pavadītas vairāk nekā 2 stundas, tad jums visticamāk ir problēma.

12 GPS/ mobilo datu izslēgšana tālrunī

Daži darba devēji ir sākuši izmantot laika uzskaites aplikācijas, kas pieejamas mobilajos tālruņos. Taču šai laika uzskaites metodei ātri tika atrasts “risinājums”, jo darbinieki izslēdza GPS vai mobilos datus savos tālruņos. Trīs visbiežāk dzirdētie paskaidrojumi ir: aplikācija nestrādāja; GPS patērē pārāk daudz enerģijas; aplikācija patērē dārgos interneta datus. Taču visas šīs atrunas ir veidi, kā paslēpt laika zādzību.

13 Neīsts attālināts darbs

Attālināts darbs ir kļuvis par normu daudzās nozarēs, un tas noteikti ir labs veids, kā uzlabot efektivitāti un uzņēmuma kultūru. Taču tas ir darba veids, kuru nozagt varētu pat bērns. Sāciet darbu vēlāk, pabeidziet ātrāk, dodieties garā pusdienu pārtraukumā un dodieties iepirkties dienas vidū. Pat viscentīgākie darbinieki var zaudēt laiku strādājot mājās, ja uzņēmumā nav pietiekoši stingra disciplīna.

14 Neīsts darbs ar klientu/ objektā

Diemžēl šo zādzības paņēmienu bieži izmanto tirdzniecības pārstāvji un projektu vadītāji. Lai gan mēs sazināmies digitāli arvien biežāk, satikšanās ar klientu reālajā dzīvē vēljoprojām ir ļoti svarīga. Taču skrupuloziem darbiniekiem ir viegli 10 minūtes parunāt ar klientu digitāli, un tad apgalvot, ka viņiem bija 2 stundas gara sanāksme, kuras dēļ viņiem bija jāceļo.

15 Neīstas telefona sarunas

Pastāv divi gadījumi, kur šāda veida zādzība ir bieža parādība:

·        Izejošo zvanu amatos, kur nepieciešams veikt noteiktu zvanu skaitu

·        Atbalsta dienesta amatos, kur laiks tiek pavadīts atbildot uz klientu zvaniem

Zināms, ka abos gadījumos darbinieki izliekas, ka viņiem ir telefona saruna, lai gan tajā laikā viņi atpūšas, vai palūdz kādam viņiem piezvanīt, lai darbinieks varētu izlikties, ka viņam ir ar darbu saistīta saruna.

Šāda veida laika zādzības visbiežāk beidzas ar darba līguma izbeigšanu. Taču visbiežākais cēlonis ir attiecīgā darbinieka motivācijas trūkums. Ja jūs sniegsiet darbiniekam motivāciju strādāt, tad laika zādzība visticamāk tiks pārtraukta. Bet jūs varat notvert zagļus, ieviešot dažādus rīkus, tostarp, sarakstes, aplikācijas utt.

Zādzība ar uzbrukumu

16 Neīsta labošana/tīrīšana

Lai gan šāda veida laika zādzība ir visizplatītākā ražošanas uzņēmumos, tā var notikt jebkur. Vainīgie visticamāk apgalvos, ka ir pavadījuši neloģiski daudz laika tīrot/ labojot kaut ko, ko sabojājis cits darbinieks/ klients. Un lai gan dažreiz viņi tiešām būtu pievērsušies kaut kādam ārkārtas negadījumam, lielākoties viņi mēģina noslēpt laika izšķērdēšanu.

17 Darba piederumu sabojāšana

Šo paņēmienu izmanto, lai kavētu/ nedarītu darbu, kā arī, lai nepildītu nepatīkamu uzdevumu. Tas var būt bīstami, jo jebkura piederuma bojāšana var nākotnē radīt dažādas mehāniskas problēmas. Turklāt var rasties nopietni finansiāli zaudējumi, jo tiek zaudēts ne tikai vainīgā darba laiks, bet arī citu darbinieku laiks. Un vēl var rasties papildu izmaksas, kas saistītas ar nodarītā kaitējuma novēršanu.

18 Laika reģistrēšana kolēģu labā

Šis paņēmiens ir izplatīts vietās, kur vadība nav klāt visu laiku un darba laika uzskaite tiek veikta, izmantojot vienkāršākas sistēmas. Mēs esam redzējuši daudzas viesnīcas, restorānus un kafejnīcas, kur darbinieki atzīmējas savu kolēģu vietā. Šāda grupveida krāpšanās ir bīstama, jo tā negatīvi ietekmē darba vidi, un uzņēmums var būt spiests aizvietot veselas komandas, lai sāktu “no jauna”.

19 Nesankcionētas virsstundas

Lai gan tas ne vienmēr ir slikti, darbinieki var mēģināt palielināt savu virsstundu skaitu, jo par tām maksā 1,25-2 reizes vairāk. Nopietnākās situācijās jūs varat novērot gadījumus, kad darbinieks iegulda minimālu piepūli visas maiņas laikā, lai virsstundu laikā kompensētu par neizdarīto darbu. Lielākoties vadībai ir jāapstiprina virsstundas (un to apmaksa), bet darbaspēka trūkums piespiež uzņēmumus maksāt. Vidējā līmeņa vadītāji parasti zina par šo paņēmienu, taču izliekas neko neredzam, lai ļautu kolēģiem nopelnīt papildu 100 eiro.

20 Darba laika uzskaites tabulu labošana

Pēdējais, taču ne mazāk svarīgais zagšanas paņēmiens ir darba laika uzskaites tabulu izmainīšana. Darbinieku veiktās izmaiņas var būt dažādas atkarībā no tā, vai viņi vēlas noslēpt savus kavējumus vai palielināt nostrādāto darba stundu skaitu. Tās var būt papīra tabulu iznīcināšana, failu dzēšana un izmaiņu veikšana dažādos ierakstos. Šis un piederumu bojāšana ir visbīstamākais zādzības veids, jo tas ir ļaunprātīgs. Turklāt, īpaši elektronisko laika uzskaites tabulu gadījumā, vadītāji arī var tikt iesaistīti.

Ja tu esi uzmanīgs, tad visi šie paņēmieni ir acīmredzami. Darbinieki var mēģināt tos noslēpt, taču pietiek tikai ar vienu aizdomīgu soli, lai atklātu negodīgu darbību. Lai gan dažos gadījumos pietiek ar brīdinājumu vai naudas sodu, visticamāk jums būs jāatlaiž darbinieks no darba. Papildu pārbaudes un kritiska domāšana palīdzēs jums atrast vainīgos.

Noslēgumā

Kad minūtes sāk kļūt par stundām un stundas – par dienām, tad pazaudētas un nozagtas darba stundas sāk nopietni ietekmēt uzņēmumu. Mēs neapgalvojam, ka visi darbinieki zog, bet norādām, ka darbinieki ir pārāk vieglprātīgi pret neefektīvi pavadītām darba stundām.

Tas nenozīmē, ka visiem vajadzētu atzīmēt katru atslodzes minūti, bet darbiniekiem vajadzētu gūt objektīvu priekšstatu par notiekošo.

Lai uzzinātu, kā mūsdienīgas darba laika uzskaites sistēmas palīdz jums cīnīties ar laika zagšanu, uzklikšķiniet šeit un

izmēģiniet Begin bez maksas.