Darba tabele Darba grafiki

Darba stundu uzskaite Igaunijā: kā tā darbojas?

Darba stundu uzskaite Igaunijā: kā tā darbojas?

Katrā uzņēmumā, kur ir algoti darbinieki, nav ne tikai nepieciešams, bet gan arī ar likumu noteikts, ka ir jāveic un jāsaglabā uzskaite par darbinieku nostrādāto stundu skaitu. Ar darba laika uzskaiti saistītā likumdošana Igaunijā lielā mērā ir līdzīga ar citu ES valstu likumdošanu, kam par iemeslu ir daudzās ES direktīvas.

Likums un tiesiskuma telpa

Galvenais tiesību akts, kas nosaka darba laika uzskaites principus, ir Darba likums, kas bieži vien saīsināti tiek saukts arī par TLS (versija angļu valodā). Lielākā daļa no informācijas, kas saistīta ar šo tēmu, ir atrodama 3. nodaļā (Darba un atpūtas laiks), sākot no 42. daļas.

Igaunijas tiesiskā sistēma ir balstīta uz judikatūru, tādēļ, papildus spēkā esošajiem tiesību aktiem, ir jāņem vērā arī visi iespējamie tiesas nolēmumi, Darba inspekcijas piezīmes un darba strīdu komisijas lēmumi. Vērts atzīmēt, ka Igaunijas Darba inspekcija cenšas parādīt sevi no labās puses, sniedzot palīdzību un norādījumus gan darba devējiem, gan arī darbiniekiem. Tādējādi, ja jums rodas šaubas saistībā ar līgumu vai biznesa praksi, tad uzdodiet savus jautājumus pa tālruni vai e-pastu.

Darba stundu uzskaites principi

Darba līgumā ir jāatspoguļo un jāievēro visi sekojošie punkti.

  • Pastāvīgā „pilna laika” darba nedēļa ir 40 stundas, 8 stundas dienā. Darba devēji, ja vēlas, to var saīsināt.
  • Par virsstundām ir jāmaksā 1,5 reizes vairāk vai arī tās ir jākompensē ar atpūtas laiku. Daudzi uzņēmumi izmanto summēto darba laika uzskaites sistēmu, kur virsstundas tiek aprēķinātas reizi ceturksnī, nevis reizi mēnesī. Nosacījumi par virsstundām ir skaidri jānorāda darba līgumā.
  • Darbiniekam ir tiesības atteikties veikt virsstundas.
  • Nakts darbs (22.00 – 6.00) tiek kompensēts ar 1,25 reizes lielāku darba algu. Tā ir ierastā algas likme, JA darbiniekam darba līgumā nav noteikts par pienākumu strādāt nakts laikā
  • Strādāšana valsts svētku laikā tiek kompensēta ar 2 reizes lielāku darba algu.

Plānojot darba laiku ir jāņem vērā vairāki ar atpūtu saistīti noteikumi

  • Summētais darba laiks četru sekojošu mēnešu griezumā nedrīkst pārsniegt 48 stundas 7 dienu laikā.
  • Šo termiņu var pagarināt ar atbilstošu darba koplīgumu, kā tas ir ierasts veselības aprūpes nozarē un sezonālajos rūpniecības darbos.
  • 24 stundu laikā ir paredzēts vismaz 11 stundu atpūtas periods.
  • Katru nedēļu ir paredzēts secīgs 48 stundu atpūtas laiks. Ja tiek piemērota summētā darba laika uzskaites sistēma, tad atpūtas laiks ir 36 stundas.

Tiesa gan, ka ir vairākas lietas, kas ir jāņem vērā, bet par laimi modernās darba laika uzskaites programmatūras, piemēram, Begin, piedāvā jau integrētu kontroles funkciju.

Sazinieties ar mums, lai ieplānotu 15 minūšu ievadu.