Darba tabele

20 nepamanāmi veidi, kā darbinieki zog darba laiku (1. daļa)

Darba devēja un darbinieka attiecībām jābūt balstītām uz savstarpēju uzticību un cieņu. Faktiski daudzās valstīs, tostarp arī Baltijas valstīs, tā ir juridiska prasība. Zādzība ir skaidrs un nepatīkams uzticības pārkāpums. Daudzos gadījumos nav pat svarīgi, cik liela ir zādzība. Pietiek ar faktu, ka darbinieks zog, lai izbeigtu darba līgumu.

Taču noķert zagli nozieguma vietā nav nemaz tik viegli. Īpaši, ja jāspriež par gandrīz neredzama resursa, proti, laika, zādzību. Saskaņā ar mūsu iekšējiem statistikas datiem, apmēram trešdaļa no uzņēmumiem, kuri vēlas ar mums sadarboties, to dara, jo viņi ir konstatējuši faktu, ka darbinieki “zog laiku”. Ja runa ir par būvniecības uzņēmumiem, tad šis skaitlis pieaug līdz divām trešdaļām.

Vienīgais veids, kā cīnīties ar šo problēmu, ir saprast iespējamās pazīmes, uzskaitīt darba laiku un izveidot spēcīgu un godīgu darba vidi.

Laika zādzība disciplīnas trūkuma dēļ

1 Vēla ierašanās darbā

Viens no visbiežāk sastopamajiem zādzības veidiem var būt izdarīts bez tīša nodoma. Īpaši brīvā biroja atmosfērā, cilvēki ierodas darbā aptuveni vienas stundas ietvaros. Taču viņi arī mēdz doties prom tieši pulksten 5.00 (vai 6.00). Tas nozīmē, ka vēlāka ierašanās darbā netiek līdzsvarota ar ilgāku palikšanu darbā.

2 Agrāka aiziešana no darba

Ne tik izplatīts kā pirmais gadījums, bet vēljoprojām var tikt veikts bez tīša nodoma. Kādam nepieciešams doties agrāk prom, lai savāktu bērnu, neiekļūtu sastrēgumos utt. Taču, ja agrāka aiziešana netiek līdzsvarota ar agrāku darba dienas sākumu, tad šīs minūtes var ātri vien sakrāties.

3 Garāks pusdienu pārtraukums

Atkarībā no līguma pusdienu pārtraukumu var ieskaitīt un var arī neieskaitīt darba laikā. Tas var būt 30 minūtes vai veselu stundu garš. Bet pārsniegt šo atpūtas periodu ir ļoti vienkārši. Īpaši, ja darbinieki dodas prom no darba vietas, lai pusdienotu kur citur. Garāka pusdienu pārtraukuma bīstamība ir tā izplatīšanās, piemēram, darbinieku pulciņš dodas pusdienot kopā, un visi atgriežas darbā ar nokavēšanos.

4 Smēķēšanas pārtraukumi

Tie izšķērdē vērtīgo darba laiku daudzās nozarēs. Smēķētāji var doties pārtraukumā ik pa stundai un smēķēt aptuveni 10-15 minūtes katru reizi. Šādā veidā darbinieki principā vienā darba dienā izlaiž vairāk nekā stundu. Turklāt, smēķētājiem patīk sarunāties, tādēļ viņi bieži vien uzaicinās citus, tajā skaitā arī nesmēķētājus, doties “pīppauzē”.

Četras iepriekš minētas darba laika zādzības var būt diezgan nevainīgas, un darbinieki var to darīt neapzināti. Tās rodas disciplīnas trūkuma, un iespējams zema iesaistīšanās un motivācijas līmeņa dēļ.

Labākais veids, kā tikt galā ar šīm problēmām, ir paskaidrot darbiniekiem, ka darba laika noteikumu ievērošana ir svarīga. Svarīgi ir arī saprast, tieši cik daudz laika šādā veidā tiek nozagts (vai zaudēts), uzstādot vienkāršu pierakstīšanās sistēmu.

Laika zagšana, manipulējot īstenību

5 Citu lietu darīšana

Dažreiz darbinieki vēlas vai viņiem ir jātiek galā ar citām lietām. Papildu projekti, vaļasprieki, ziņu lasīšana… šo sarakstu var turpināt. Līdz noteiktai robežai šīs darbības ir pieļaujamas. Lielākā daļa darba devēju neiebilst, ja darbinieki pavada dažas minūtes apskatot savus sociālo tīklu profilus vai vienkārši pastaigājoties, lai atsvaidzinātu galvu. Īstenībā tā pat var būt laba lieta. Taču problēma rodas tad, kad darbinieks pavada pusi darba dienas spēlējot spēlītes telefonā vai rakstot studiju darbu. Tas var negatīvi ietekmēt citu darbinieku morāli, jo viņi ievēro, ka viņu kolēģis slinko, nesaņemot par to nekādu sodu.

6 Viltus sanāksmes

Birojos var diezgan bieži novērot neīstas sanāksmes, kur sapulcējas draudzīgs darbinieku pulciņš, lai aprunātos un atpūstos. Tā vietā, lai sarunātos gaitenī, viņi izveido oficiālu sanāksmi projektam, kuram nav absolūti nekādas vērtības. Svarīgi pārliecināties, ka visām sanāksmēm ir mērķis un ka tās ir nepieciešamas. Šādi domājot, būs iespējams atrast un izskaust viltus sanāksmes.

7 Neīstas ārkārtas situācijas ģimenē

Šis ir ļoti sarežģīts faktors, jo ārkārtas situācijas ģimenē notiek, un dažiem cilvēkiem to ir vairāk nekā citiem. Jūs nevēlaties būt ļauns vai pārāk uzmācīgs, kad notiek šādas situācijas. Taču daudzi ļaunprātīgi izmanto šādu saudzīgu pieeju, un izmanto ģimenes problēmas kā atrunu visa veida kavējumiem. Beigās šādu kavējumu dēļ var uzkrāties liels stundu skaits.

8 Viltus saslimšana

Mūsdienās diezgan bieži slimu darbinieku aizsūta mājās, lai saslimšanas gadījumā slimība nepieliptu citiem darbiniekiem. Saprotam, ka ir daudz “neredzamu” nosacījumu, kas liek darba devējam būt laipnam pret darbiniekiem un aizsūtīt viņus mājās. Lai gan kādam tiešām var būt regulāras migrēnas, tas nav iemels strādāt 10% mazāk katru mēnesi.

9 Viltus palīdzības sniegšanas

Palīdzot kolēģiem ar darbu un ne ar darbu saistītiem uzdevumiem, darbinieki labāk komunicē un uzlabo komandas garu. Šo principu var viegli izmantot ļaunprātīgos nolūkos, ja darbinieks “palīdz citiem” tā vietā, lai darītu savu darbu. Sākums var būt diezgan nevainīgs, taču drīz vien darbinieki pavada lielu daļu no sava darba laika pie saviem kolēģiem tā vietā, lai strādātu.

Daudzos gadījumos var būt grūti noteikt, vai kavējuma iemesls ir “īsts” vai “neīsts”. Pastāv divi veidi, kurus varat izmantot, lai tiktu galā ar šīm situācijām.

1.      Lieciet vadītājiem rakstīt komentārus (vai atzīmēt veidus) pie neplānotiem kavējumiem. Tādējādi jūs varēsiet atrast problēmu un pēc tam piedāvāt risinājumu, piemēram, citu darba grafiku vai pat veselības aprūpes atbalstu.

2.      Salīdziniet kavējumu rādītājus ar darbības radītājiem. Piemēram, ja darbinieks regulāri nespēj tikt galā ar termiņiem un/ vai neizdara pietiekamu darba apjomu, tad tas var būt saistīts ar daudzajiem, neplānotajiem kavējumiem.

Nākamās nedēļas 2. daļā

Šodienas saraksts bija diezgan nevainīgs, taču pastāv daudz ļaunāki paņēmieni, kur tiek izmantotas tehnoloģijas, kolēģi un vadība.

Par to parunāsim nākamajā nedēļā. Tikmēr, ja vēlaties redzēt, kā mūsdienīga darba laika pārvaldes sistēma var palīdzēt cīnīties ar darba laika zādzību, uzklikšķiniet šeit un

izmēģiniet Begin bez maksas.