Būvniecība Darba tabele

5 lietas, kas jums jāzina par EDLUS un būvniecības nozari Latvijā

Pēc 6 mēnešiem lielākajai daļai būvniecības uzņēmumu Latvijā būs jāsamierinās ar mistisku valsts prasību darba laika pārvaldības jomā. Kāpēc tas vispār ir nepieciešams? Kas jādara? Kas ir EDLUS un VEDLUDB? Vai tām ir kāda saistība ar darba laika uzskaiti?

Šajā rakstā mēs cenšamies sīkāk aplūkot “EDLUS būvniecībā” tēmu, tās saistību ar darba likumu un norādīt uz dažām labām lietām, ko var nest šīs jaunās tiesību normas.

No kurienes nāk šīs tiesību normas?

Ja jūs lasāt šo rakstu, tad, iespējams, jums ir kāds sakars ar būvniecības jomu. Tādējādi jums droši vien nebūs nekāds pārsteigums, ka:

  • Būvniecībā nodarbināto skaita ziņā ir viena no lielākajām nozarēm
  • Būvniecības finansēšana ir sarežģīta darbuzņēmumu līgumu struktūra
  • Būvniecības nozares darba laika uzskaite, algas un nodokļu nomaksa bieži vien ir ļoti “netradicionālas”

Vienkāršāk izsakoties:

Ja 10% darba spēka maksā tikai pusi nodokļu nozarē, likumdevēji vēlas veikt izmaiņas..

Eiropas Būvniecības industrijas federācija sāka sadarbību ar ES, lai izstrādātu platformu cīņai pret “nedeklarēto un nelikumīgo nodarbinātību” gandrīz pirms desmit gadiem. Jaunā tiesību norma par elektronisko darba laika uzskaiti ir šī darba rezultāts.

Acīmredzot, pret to ir bijis spēcīgs lobijs, bet tagad tas ir atkāpies un lielākā daļa ES dalībvalstu grasās ieviest nacionālās tiesību normas nacionālo tiesību normu ieviešanā attiecībā uz elektronisko darba laika uzskaiti būvniecības nozarē. Latvijas būvniecības nozare ir izvirzījusies priekšplānā, jo pat Igaunija vēl nav pieņēmusi šīs darba laika pārvaldības un uzskaites tiesību normas.

Kā Latvija grasās šo jautājumu risināt?

Ieviešot jauno likumu “Par nodokļiem un nodevām”, kurā ir nodaļa par elektroniskās informācijas uzskaiti būvlaukumos un tās izmantošanu. Šīs tiesību normas būtībā liek būvniecības uzņēmumiem veikt elektronisko laika uzskaiti attiecībā uz katru būvlaukumā esošo personu. Šī prasība tiek ieviesta 2 posmos:

  • Pirmais posms stājās spēkā 01.10.2017. un bija paredzēts vispārīgai kontrolei
  • Otrais posms stāsies spēkā 01.01.2019. un ir tas, kur apkopotā informācija tiek izmantota nodokļu vajadzībām

Likuma 115.pants to definē pavisam vienkārši:

Datus par būvlaukumā nodarbinātajām personām un to nostrādātajām darba stundām izmanto Valsts ieņēmumu dienests iedzīvotāju ienākuma nodokļa, valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un mikrouzņēmumu nodokļa administrēšanai.

Vienkāršāk izsakoties:

Personu būvlaukumā nostrādāto stundu skaits tiks salīdzināts (automātiski) ar nomaksātajiem nodokļiem. Ja ir nesakritība, būs pieprasījums maksāt vairāk nodokļu un/vai pārbaude par attiecīgā būvniecības uzņēmuma nelegālo nodarbinātību/pārbaude attiecīgajā būvobjektā.

Galvenie būvdarbu veicēji būs atbildīgi par darba laika uzskaites sistēmas (EDLUS) uzturēšanu un ikmēneša atskaitēm valstij. Joprojām gan pastāv iespēja, ka kādu informāciju būs nepieciešams iesniegt reāllaikā.

Tas attiecas uz visiem 3.līmeņa būvprojektiem, kā vērtība pārsniedz 1.000.000 eiro. Pie trešā līmeņa projektiem pieder tādi būvlaukumi kā:

  • Lieli infrastruktūras objekti (tilti, lielceļi u.tml.)
  • Sabiedriskas ēkas, kā apmeklētāju skaits pārsniedz 100
  • Ēkas vairāk nekā 5 stāviem

Ar likumu varat iepazīties šeit (14.nodaļa/107.pants). Par likuma pārkāpšanu var tikt piemēroti naudas sodi, būvniecības atļaujas atņemšana u.c.

Kas īsti ir EDLUS? Un kāpēc tā jāsasaista ar VEDLUDB?

Vismulsinošākais mums ir fakts, kas šis koncepts ir padarīts tik nevajadzīgi sarežģīts. Lielākā daļa uzņēmumu un tautsaimniecības nozaru, kur nodarināti vairāk nekā 20 cilvēki, “EDLUS" izmanto jau gadiem, ja ne desmitgadēm ilgi. Jā, būvniecības uzņēmumu ne vienmēr ir IT jomā advancētākās organizācijas, bet kāpēc vēl apzināti tās mulsināt?

EDLUS nozīmē elektroniskā darba laika uzskaites sistēma. Pamatā EDLUS ir Excel izklājlapa, kur kolonnās ir atspoguļoti datumi un rindās darbinieku vārdi. Advancētākas sistēmas piedāvā lielāku funkcionalitāti, bet katrs uzņēmums izlemj, kā izsekot savu darba laiku (un cik daudz līdzekļu ieguldīt EDLUS).

Tātad, atskaites valstij arī īsti nav nekas jauns. Grāmatveži elektronisku informāciju sūta dažādām ministrijām jau gadiem ilgi. Igaunijā dažādas finanšu sistēmas ik mēnesi veic datu apmaiņu ar dučiem datubāzu, tāpēc ideja par sistēmu, kas sūta datus uz valsts datubāzi, nav īsti jauna. Jūsu grāmatvedis to droši vien jau dara.

Konkrētās valsts datubāzes nosaukums būs VEDLUDB (VID elektroniskā darba laika uzkaites datubāze). Kāda neizskaidrojama iemesla dēļ tajā visa ir ārkārtīgi maz jaunas informācijas, kas nozīmē, ka būvniecības uzņēmumiem un EDLUS izstrādātājiem 2018.gada nogalē būs jātiek galā ar pēkšņām izmaiņām.

Kāds no tā labums būvniecības uzņēmumam?

Atbilde uz šo jautājumu ir atkarīga no būvniecības uzņēmuma nostājas:

  • Vai jūs uzskaitāt darba laiku tikai atskaišu valstij dēļ? VAI
  • Vai jūs uzskaitāt darba laiku, lai uzlabotu jūsu plānošanu un efektivitāti, kā arī sniegtu atskaites valstij?

Laba EDLUS var nodrošināt jaunas darba pārvaldīšanas un plānošanas iespējas, it īpaši, saņemot modernu risinājumu ar citu nozaru, ne tikai būvniecības nozares pieredzi.

Piemēram, virsstundu un mazāk nostrādāto stundu uzskaites uzsākšana, kā pamatā ir summētais darba laiks, ir viegls un likumīgs izmaksu samazināšanas veids. Atcerieties, saskaņā ar darba tiesību aktiem darba devējam ir pienākums sagatavot darba laika tabeles un uzskaitīt darba stundas, virsstundas, mazāk nostrādātās stundas, nakts darba laiku utt.

Būvniecības uzņēmumiem būs jāmaksā vairāk nodokļu, un šī nauda kaut kā ir jāatgūst. Vieglākais veids ir aktīvi uzlabot darba laika plānošanas efektivitāti un būvniecības darbaspēka izmaksas.

Tātad, darba laika reģistrācijas sistēmas ieviešana uzlabos pašu darbinieku, kā arī apakšuzņēmēju disciplīnu. Cilvēki zinās, ka viņu darbs tiks pārlūkots reāllaikā, un attiecīgi rīkosies. Garāku rakstu par vienu no mūsu klientiem Latvijā varat lasīt šeit.

Kā mūsu uzņēmumam tagad rīkoties?

Tas ir atkarīgs no jūsu projektu apjoma, ciktāl sniedzas VID atskaišu sniegšana un uzraudzība. Ja jums jau ir projekti vairāk nekā 1 000 000 eiro vērtībā, tad jums ir jāpasteidzas un jāsāk reģistrēt personas un to darba stundas.

Tagad ir arī lielisks laiks izmēģināt dažādās pieejamās EDLUS. Valsts un Būvuzņēmēju partnerība gan strādā pie “standarta” risinājumiem, ir arī citas iespējas. Citas EDLUS sistēmas, kas nodrošinās reālu vērtību ērtākas lietošanas, analīzes un daudzu citu iespēju ziņā.

Dažādām sistēmām ir dažādas funkcionalitātes un dažādi cenu modeļi. Dažās ir jāmaksā par objektu, dažās – par darbinieku. Dažās tiek atļauts labot laiku manuāli, citās – nē. Dažas atbalsta biometrisko reģistrāciju, piedāvā mobilos risinājumus un tiešsaistes darba vidi, savukārt citās dati ir jāievada manuāli.

Begin ir vairāk nekā 7 gadu pieredze darba laika uzskaitē un simtiem klientu Baltijas valstīs, daudzi no tiem ir būvniecības uzņēmumi. Sazinieties ar mums šodien un mēs jums parādīsim, cik ērta var būt jūsu jaunā EDLUS! Process ir ātrs un vienkāršs:

  • Mēs jums parādām sistēmu (15 minūtes)
  • Jūs piekrītat vienkāršam abonēšanas maksājumu modelim
  • Mēs apmācām jūsu vadītāju darbam ar sistēmu (2 stundas)
  • Mēs izveidojam jūsu kontu un jūs sākat izmantot sistēmu
  • Ja jums nepieciešams termināls, mēs jums to piegādājam

Jūs tiešām varat tikt pie savas pilnībā funkcionējošas EDLUS dažu dienu laikā par zemu ikmēneša maksu. Sazinieties ar mums, lai ieplānotu 15 minūšu ievadu.